Zeldzaamheden

Augustus 2006 . Ik woonde net 2 jaar in de woning waar ik nu zit . Toen ik uit het zijraam keek werd mijn aandacht getrokken door iets dat op een wesp leek . Ik was nog geen macrofanaat , maar ik ging even naar buiten met mijn Canon 350D en kitlens en zag dat het een spin was : de Tijgerspin , ofwel Wespenspin . Ik had dit nog nooit gezien en speurend op het web kwam ik erachter wat de naam was en dat het een zeldzame soort was in Nederland . Typisch een gevalletje dat naar het Noorden oprukte . Inmiddels zijn we 13 jaar verder en is deze soort inmiddels algemeen voorkomend .

Het mooie aan deze hobby is dat je als amateur toch wel eens iets tegen kunt komen dat ronduit zeldzaam is . Op deze pagina een aantal insecten die op waarneming als zeer zeldzaam staan . Nu is “zeldzaam” een relatief begrip . Er zijn soorten die momenteel oprukken naar het Noorden en de Zuidelijke provincies als eerste “aandoen” . Het veranderende klimaat , hetere en drogere zomers zijn een factor die daaraan bijdragen . Dan gebeurd het wel eens dat een soort op waarneming als zeldzaam te boek staat , maar hier in het Zuiden al aardig verspreid is . Hier een lijst met insecten die als “zeer zeldzaam” te boek staan . Leuk om op te merken : Brullaea ocyteroidea , de Bruingemarmerde Schildwants , de Rood-zwarte Sikkelwants en de Nowickia ferox ben ik tegengekomen in onze eigen tuin 🙂

April 2020 : Zoals wel vaker wandelde ik met mijn vrouw door het Schutterspark te Brunssum . Onderweg bekeken we vanalles maar veel was er op dat moment niet te zien . Op de hoek van een kruispunt van paden lag een omgevallen dode Berk , en ik wist dat deze boom het jaar ervoor overeind stond en dat er een hoornaarsnest in was . Maar goed , we braken de stam open en tot onze verbazing kwamen we twee exemplaren tegen van het Klein Vliegend Hert , daarnaast nog drie Engerlingen . Maar er was ook een klein rood kevertje die ik voor de zekerheid mee naar huis nam voor foto’s . Determinatie vond ik lastig : het leek op een Tempexkever en zo voerde ik het in op waarneming . Op de kevergroep van Facebook echter kwam al gauw iemand dat het ging om een Uloma culinaris , een keversoort die in België ooit was gespot , maar voor Nederland de allereerste was . In een snel opgestarte whattsapp groep werd mij gevraagd om nog eens te gaan kijken en jawel hoor : drie exemplaren , verder heb ik niet gekeken omdat ik het niet helemaal wilde verstoren . Een primeur dus ! Drie kevers zijn intussen opgestuurd voor nader onderzoek/determinatie naar Koen Verhoogt en Koen Smets ( en Naturalis ) . Leuk facet : In een Zweeds werk (1959) werd al melding gemaakt dat de Uloma culinaris vaker voorkomt samen met het Klein Vliegend hert of het Rolrond Vliegend hert …… exact wat ik hier ook heb gezien . Het Berkenhout was vanbinnen zacht en vezelachtig met hier en daar witte schimmel , de gehele stam viel bijna uit elkaar . Zo zie je maar weer hoe belangrijk het kan zijn om alles wat je ziet op waarneming te zetten . Onderstaande diashow geeft een impressie hoe alles eruit zag :