Zeekoelen

Daar liepen we : van de van Galenstraat langs de Mertensgroeve , de van Brederostraat , langs Heidezicht , de Akerstraat over en dan was je bij zwembad de Zeekoelen . Voor die tijd een mega attractie met dagelijks tot 10000 bezoekers . Ik kreeg als kind altijd een abonnement en was er veel te vinden . In het begin werd het water niet verwarmd en was het in begin juni steenkoud ….. totdat het water verwarmd werd .

We zullen nu in de geschiedenis van het zwembad de Zeekoelen duiken. Het oude bad in de hei nabij de Rode Beek was door de aardverschuiving onbruikbaar geworden. In de zomer van 1959 richtte het gemeentebestuur van Brunssum zich tot de gemeenteraad van Heerlen om gezamenlijk een nieuw zwembad aan te leggen en te exploiteren. Elke gemeente zou daarvan de helft betalen. Het was gepland op de grens tussen Heerlen en Brunssum (in de hei links van de plek alwaar de Brunssumse Akerstraat overgaat in de Heerlense Heerenweg). Overigens een plek met historie. In de Zeekoelen had vroeger namelijk een galg voor executie van Bokkerijders gestaan en begin 20e eeuw hield de burgerwacht daar haar schietoefeningen. Het ging om een stuk grond van 4 ha. Voor de aanleg van het bad, ligweiden en een sportveldje moesten bomen gekapt worden en er moest een toegangsweg komen. De twee gemeenteraden verleenden elk een krediet van fl 550.000,-.

Het is jammer , maar door een moordende concurrentie door vooral subtropische zwemparadijzen kon men het bad niet meer handhaven en werd het omstraaks 2004 gesloopt om plaats te maken voor een zwemvijver met eromheen vakantiebungalows/chalets , genaamd Brunsheim . Tja , het is er niet beter op geworden , behalve voor de uitbaters van het park :p

 

 

%d bloggers liken dit: