Brunssummerheide- rode beek

 

50 panorama
2014 : zicht op de “plasjes” onder aan de helling vanaf het bezoekerscentrum gezien .

 

Tussen Brunssum , Heerlen en Landgraaf is een natuurgebied bestaande uit heide , loofbossen en grove dennen . In den beginne heidegebied . Aan de rand stonden vaak armetierige hutjes waar mensen hun onderdak hadden . Maar in de tijd dat de mijnindustrie floreerde , werden er veel sparren aangeplant om het hout ondergronds  te gaan gebruiken  als stutten in de mijngangen , zg stielen . Aan de rand van dat heidegebied was er vooral veel zand , grind en bruinkoolwinning . De diverse kuilen en het witte zand langs de rode beek doen daar nog aan terugdenken . Wat toen ook gebeurde : er waren enkele vuilnisbelten die de oude groeves zouden gaan opvullen , de “asjkoel” aan de andere kant van de Heerenweg tegeover de Versilienbosch was er één van . Naderhand zou hier het bezoekerscentrum gebouwd worden .

Wie is er als kind niet geweest . Met mijn ouders , vrienden , familie : allemaal zijn we al eens op een zondag op pad geweest . De rode beek was wel het leukste : een beek waar je kon zwemmen of in het zand spelen . Drinken uit de bron van de beek …. het was er altijd wel druk . Het was toen een beek zonder bruggetje : je moest maar zien hoe je het deed , vaak over wat takken oversteken of erin plonzen . Op de zandvlakte stond vroeger ook een relikwie uit de tweede wereldoorlog : een Sherman tank , ook zo’n speelobject maar omdat het ook voor oefeningen van het Nederlandse leger gebruikt werd , lag er ook veel glas omheen vanwege de molotow coctails . Het leger oefende sowieso in de vijftiger jaren veel , soms kon je op soommige plekken patroonhulzen vinden .

Het hele gebied word doorkruisd door enkele geologische breuken die er mede oorzaak van waren dat er een serieuze aardverschuiving plaatsvond die een zwembad ( aan de kant van de koffiepoel/manege ) volledig bedolf .

Nu nog is het redelijk uitgebreide gebied vooral iets voor dagrecreanten met een gevarieerd aanbod : bos , heide , water , restaurant met terras en aan de rode beek vaak een ijsverkoper . Het bezoekerscentrum heeft een pannenkoekrestaurant , een schaapskooi en een sterrenwacht .Voor mij nog steeds een gebied waar ik mijn hobbie kan uitoefenen : macrofotografie van insecten , mooie biotopen met vaak nog zeldzame vondsten 🙂

%d bloggers liken dit: