Passart

Ook al zoiets wat zeker veel raakvlakken heeft met Nieuw Einde / Heerlen noord .

15 Passart Stoomgraafmachine bruinkoolgroeve Carisborg 1938
Originele plaat van een stoomgraafmachine in Bruinkoolput de Carisborg rond 1942 . Mijn vader Nico Waanders zittend in de opening op zijn 15e jaar .

 

Eerstens is er een eeuwenoude kasteelhoeve Passart_Nieuwenhagen . Hier werd voor het eerst bruinkool ontdekt , en net voor de eerste wereldoorlog was de behoefte aan energie zo groot , dat dit op grote schaal ontgonnen werd . Vermaard is de grote groeve de Carisborg , waar mijn vader als hulpstoker op een stoomgraafmachine gewerkt heeft . Die groeve lag precies tussen Treebeek en de Uterweg in , het enige wat er nu nog aan herinnert is de vijver langs de Emmaweg . Langs de Passartweg lag toen ook een briketfabriek de Carisborg , hier werd bruinkool tot een soort van “broodjes” geperst om als brandstof te dienen .

Langs die Passartweg is ook Tuindorp gelegen . De oude wijk , bestaande uit barakken , bestaat allang niet meer . Was het in de eerste plaats opgezet als onderkomens voor “foute” Nederlanders in de tweede wereldoorlog , nadien was het een normale woonwijk met een slingerweg erdoorheen met links en rechts barakken . Nu staan er nieuwere woningen , die ook alweer deels gesloopt zijn en waar in de eerste instantie o.m. kermismensen woonden . Sloperijen en een autohandel waren toch wel de hoofdmoot , na de herinrichting is er ook een plaats gekomen voor die autohandel annex sloopbedrijven . Daarnaast is er een industriegebied gecreëerd .

Aan de Passartweg lag vroeger ook de Koningin Julianamavo , waar ik op gezeten heb . Het oude gebouw staat er nog , hoewel het is uitgebreid naar alle kanten en een nieuwe naam heeft : het Emmacollege .

Nog vermeldenswaard : er lag een sportstadion , het Emmastadion . Het heeft een bloeitijd gehad tijdens de tijd dat de staatsmijn Emma open was . Naderhand heeft verval , maar ook vernielingen aan alles een einde gemaakt .

 

%d bloggers liken dit: