Oirsbeek

CCF19092015_00000

aanzicht woonhuis , ca 1988

Hoewel ik opgegroeid ben op de Weggebekker / Nieuw Einde , zijn er natuurlijk ook periodes geweest dat ik ergens anders woonde . De eerste was mijn diensttijd toen ik van 1976 tot 1981 werkzaam was bij de Koninklijke Landmacht als technisch specialist . Daarna had ik enkele baantjes , ik was inmiddels verhuisd naar de Rozestraat en ik kreeg de kans om een woning te kopen . Ons oog viel op een boerenwoonhuis aan de Oppevenerweg te Oirsbeek . Koopsom : 79000 gulden ! Het was december 1985 .

Voor die prijs was het natuurlijk een opknapper en meteen na de koop begon ik met een project dat jaren in beslag zou nemen . De kozijnen werden vernieuwd , slaapkamers gebouwd , een badkamer geïnstalleerd , waskeuken opgeknapt , overloop aangepakt en last but not least de tuin onder handen genomen . Daar kwam een zwembad , groentetuin , grasmat en een terras . In die periode hadden we ook veel dieren , kippen , ganzen , een hond , konijnen , cavia’s , kortom : we hadden genoeg omhanden . De laatste projecten was een nieuwe keuken en een veranda achterom : een flinke investering , maar zo beschikten we over de broodnodige extra ruimte achter de woonkamer . In de begintijd ontstond ook een idee dat een traditie zou gaan worden : we sloegen de handen ineen met enkele straatbewoners en begonnen met de bouw van een kerststal , die ieder jaar opgebouwd zou gaan worden .

d oudste bestaande foto : 1940

de oudste bestaande foto : 1940

Het huis was gekocht van de familie Hamers . Het was een boerenwoonhuis uit 1861 , en het leuke was dat Dhr.Hamers nog beschikte over de gehele geschiedenis en enkele oude foto’s . Ik heb er altijd met heel veel plezier gewoond en onderhielden goede contacten met onze buren : fam.Wassenberg , Dhr.Engelen , fam.Wilders , fam.Penners om er enkele te noemen . In 2003 kwam een einde aan mijn “Oirsbeek” tijd : ik ging scheiden van mijn toenmalige vrouw en verhuisde naar het Monacoplein te Heerlen .

Geschiedenis opgetekend door Dhr.Hamers in 1985 :

In 1842 behoorde het stuk bouwland vanaf de Bellenkampweg tot aan de Oppevenerweg aan een zekere Johannes Corten geregistreerd als sectie C633 . In 1856 heeft er een verdeling van de boedel plaatsgevonden vanwege een scheiding in 1855 van zijn toenmalige echtgenote Elizabeth Nelissen . Na de deling hebben de erven Corten het perceel verkocht aan Johannes Mathijs Brands in 1860 , gehuwd met Ida Mennings . Een en ander is kadastraal opgemeten en vermeld in 1861 onder nummer C 1106 , groot 23 are en 75 centiare . In dat jaar heeft Brands het perceel opgesplitst in drie gedeeltes . Twee lange stroken gezien van de Bellenkampweg ( toen nog een gats ) en een derde gedeelte , breder en ondieper aan de Oppevenerweg , ook een doodlopende “gats”. Aan de Bellenkampweg waren het C1112 en C1113 , aan de Oppevenerweg C1068 , ruim 6 are . Al met al een stuk bouwland dat opgesplitst werd in drie waardevoller stukken bouwland . In het jaar 1861 heeft Brands het huidige huisje laten bouwen met vijf linden ervoor , beschreven als woonhuis met stal . Verder is er weinig bekend , in 1897 heeft hij het nagelaten aan zijn zoon Jan Willem Brands , gehuwd met Antoinette Theunissen . Van dit echtpaar heeft Dhr.Hamers nog met de zoon , Zefke Brands uit Amstenrade ( destijds gemeenteraadslid ) gesproken en vernomen dat zij er een geweldige tijd hebben gehad en voor de nodige opschudding zorgde , er waren immers niet veel woningen in de buurt buiten een grote boerderij van Corten . In 1930 heeft Jan Willen het huis weer verkocht aan de familie Limpens , kadastraal nummer werd C1627 . Dhr. Limpens en zijn vrouw hebben er zes kinderen grootgetrokken , drie dochters en drie zoons . In 1972 is het huis verkocht aan de familie Hamers , die vier kinderen hadden . In 1985 kwam het huis weer in de verkoop en heb ik , Bas Waanders , het pand gekocht en volledig gerenoveerd . In 2003 ging ik scheiden en verliet de woning die ik naliet aan mijn 2 dochters en vrouw , mijn ex overleed helaas in 2009 en werd de woning alweer verkocht aan een echtpaar die de hele woning (alweer) volledig gerenoveerd hebben . Van de oorspronkelijke indeling is sindsdien niet veel meer overgelaten …. wel het uiterlijk .

KLIK OP FOTO VOOR HOGE RESOLUTIE SLIDESHOW !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s