Steenberg Hendrik

Toen begin vorige eeuw de Staatsmijn Hendrik zijn poorten opende , werd er steenkool gedolven en het puin dat meekwam van ondergronds werd op een berg gedumpt . Gedurende 40-50 jaar werd er steenafval gestort en sinds de sluiting werd het gebied hermetisch afgesloten en begonnen bomen en planten het gebied te veroveren .

de zuidhelling net voor de bomenkap

Gedurende die tijd heeft de natuur het voor het zeggen gehad , en in deze biotoop heeft zich alles ongestoord kunnen ontwikkelen . In de zeventiger jaren vorige eeuw ben ik er vaker geweest om fossielen te zoeken , maar het was een slecht toegankelijk gebied .

de kap is een feit …..

Aan de Zuidhelling , aan de Rimburgerweg bestond er wel de mogelijkheid er te komen , er liep halfweg de berg een mountainbikepad en daar ben ik heel wat keertjes geweest . De biodiversiteit was enorm . Ik was ronduit verbaasd om te zien wat er hier allemaal voorkwam . Gouden torren , Spaanse vlaggen , het Klein vliegend hert , diverse zeldzame soorten wantsen , Kaasjeskruiddikkopjes , het kon niet op .

talud buitenring in voorbereiding

Rond 2015 kwam er verandering in . De beruchte buitenring werd er dwars doorheen getrokken en dat begon met de massale kap van bomen waar het talud zou komen . Ik was op zijn minst geschokt en boos . De totale vernietiging van een biotoop zag ik voor mijn ogen afspelen . In die tijd werd de Rode beek , die voor een klein deel onder de berg doorliep ontkluisd . Daarvoor werd een deel in het Zuidwesten afgegraven en de beekloop werd aangepast . Dat is de situatie zoals die nu is .

de Zuidwesp punt : de ontkluisde Rode beek en een viaduct …….alles nog kaal

Het hoeft geen betoog dat ik vele soorten niet meer heb mogen zien . Gewoon verdwenen . Geen Spaanse vlaggen , geen Gouden torren , de Muskusboktor , de Plasrombout …. met de kap zijn ook een hoop poppen en larven vernietigd en de enige hoop die ik heb is de terugkeer van al dat moois . Reden dat ik die Zuidhelling nog altijd in de gaten houd : ik ben ook hier toch weer enkele unieke diertjes tegengekomen . Er gloort hoop .

Idyllisch plaatje van de rode beek en oever voordat de boel op de schop ging . Treurig .
het net afgegraven deel , inmiddels is de vegetatie weer terug
doorgang naar het Schutterspark

Naast de aanleg van de Buitenring was er een tweede gedacht : Er zou een natuurgebied gecreëerd worden door de Brunssummerheide , Schutterspark , de Breukberg en de Tevenerheide (D) min of meer met elkaar te verbinden , wegen af te sluiten en over de buitenring werd een wildbrug gemaakt . Ik hoop dat het goed komt !