Brunssummerheide

De Brunssummerheide was vroeger voor een deel braakliggende Miocene zandgronden . Er groeide ook heide , en naderhand met het begin van de exploitatie van de Staatsmijnen werden er grove sparren aangeplant die naderhand als stutten gebruikt werden ondergronds in de mijn . Dát is wat je nu ziet : heidevelden met sparrenbossen en wat loofbossen . Maar er was meer : aan de rand van de Brunssummerheide werden enkele belangrijke grondstoffen gevonden : Bruinkool en zand/grind . De koffiepoel is een overblijfsel van een groeve waar bruinkool gewonnen werd . Richting Nieuwenhagen vind je enkele grindgaten . Leuk te vermelden is dat er tussen de koffiepoel en de (voormalige) manege een aardverschuiving heeft plaatsgevonden waardoor het zwembad volledig verdween . Naderhand zou de Zeekoelen gebouwd worden op een andere locatie .

Brunssummerheide anno 1920 , in de verte zie je de nieuwe aanplant van grove dennen
Brunssummerheide nu : heidevelden met dennen

De rode beek vind in een moerassig gebied zijn oorsprong op de Brunssummerheide , een deel daarvan is s’zomers een drukbezocht “strandje” . Maar vergis je niet , zelfs op dit stukje kom je zomaar de Blauvleugelsprinkhaan tegen , alsmede Ronde zonnedauw en de Levendbarende hagedis .

De rode beek : recreatie , maar ook een mooie biotoop

Een mooi gebied , het gevaar echter is dat mede door de aanleg van verharde paden het gebied net iets té druk gaat worden .

de zandvlakte bij de Rode beek , ontstaan door het dumpen van zand uit voormalige bruinkoolputten .

Er zijn veel interessante plekken : achter de manege , tussen de rode beek en de manege , de Koffiepoel , het kwelgebied achter richting Heikop , de helling rond het bezoekerscentrum … teveel om op te noemen .