Winkelen in Heerlen

Ook vroeger werd het wel eens tijd om de stad in te duiken om te gaan winkelen , en dat werd in de regel toch Heerlen . Als jochie van een jaar of zes was dat al een heel avontuur ! Wij hadden thuis geen auto , dus moest alles met de bus . Vanaf de Einderstraat kon je op de bus stappen , ik weet nog goed : lijn 7 van de LTM .

LTM bus / 1960

LTM bus / 1960

Er was geen OV kaart , geen strippenkaart ….. je stapte in en een chauffeur had een soort van kasregister waar je de rit betaalde en een kaartje kreeg . Gezellig ouderwets dus en vaak ging dat gepaard met een praatje . De rit ging vervolgens over de Schrieversheideweg , Kampstraat , de bok , Schelsberg , rotonde en dan de Sittarderweg op . Ik herinner me daar de pontificale aanwezigheid van de mijn , de ON1 . Een gore , hoge , grijze muur scheidde het mijnbedrijf van de straat .

kloosterweg65

Kloosterweg , ca 1965

Hierna dook je de tunnel in onder het spoor door :

entree Heerlenca 1965

entree Heerlenca 1965

Wie kent zich het gebouw niet herinneren met het opschrift “Ons Dagelijks Brood” ? Daar ging je naar links en kwam bij het busstation uit . Het was altijd uitkijken daar met al die bussen die in en uit reden . Tegen het stationsgebouw waren houten banken gemonteerd en kon je eventueel zitten terwijl je wachtte . Het was er altijd druk , in ieder geval op zaterdag . Hier een plaatje van rond 1965 :

Busstation Heerlen ca 1965

Busstation Heerlen ca 1965

busstation

Busstation LTM 1965

sarool

Aan de Saroleastraat : de “Boerderij” , kantoor van DSM , inmiddels afgebroken . Nu staat er de ingang van het Coriocenter

Op de achtergrond natuurlijk het allesoverheersende beeld van de Oranje Nassau 1 . Vanaf hier liep je zo de binnenstad in door de Saroleastraat , richting markt . De markt had toen nog een ondergronds openbaar toilet 🙂 Daar begon een ander avontuur : de warenhuizen ! Wie kent ze nog : Grand bazar , Shunck , HEMA , V&D . En die doorgang : van de ene V&D kon je aan de Promenade door Peek en Cloppenburg zó naar de Geleenstraat waar een andere V&D gevestigd was , met een resataurant . In het trappenhuis van V&D stond een ding wat me altijd boeide : de bimbobox . Heeft er jarenlang gestaan : een soort automaat met glas waarachter een aapjesorkest begon te spelen zo gauw je er geld ingooide . Hieronder een foto én een filmpje gevonden op Youtube .

bimbobox , het orkestje met aapjes :-)

bimbobox , het orkestje met aapjes 🙂

Als klein ventje was die grote stad sowieso een avontuur waar je alles kon zien en naast kleding was er voor mij natuurlijk het speelgoed dat overal te zien was . Warenhuizen waren toendertijd sowieso gezelliger : het was er druk , online shoppen bestond nog niet 🙂 . En speelgoed ? Ach , ik had het niet slecht , maar kreeg zeer zeker niet altijd mijn zin .

HEMA rond 1960 , rookworsten !!!!!

HEMA rond 1960 , rookworsten !!!!!

Grand Bazar , later trok Vroom&Dreesman hier in

Grand Bazar , later trok Vroom&Dreesman hier in

Schunck : nog een groot warenhuis dat Heerlen rijk was , ca 1960

Schunck : nog een groot warenhuis dat Heerlen rijk was , ca 1960

En na al dat gewinkel en gewandel was er tijd voor iets lekkers , en wat was toen in Heerlen zo bekend ? Juist , la Veneziana . Het was één van de weinige echte Italiaanse ijssalons met een enorme keus . Mijn favoriet ? Bananasplit 🙂 En wie kent niet die friture op de Bongerd en de wafelkraam op de Promenade , direct tegenover de ingang van V&D !

la Veneziana . Later zou deze zaak nog enkele keren verkassen , momenteel te vinden op de promenade .

la Veneziana . Later zou deze zaak nog enkele keren verkassen , momenteel te vinden op de promenade .

Op de weg terug naar het busstation nog iets wat me als kind altijd opviel : Panda . Het was een kleine speelgoedwinkel aan het Emmaplein en voor mij als kind zijnde natuurlijk ook zo’n winkel waar je je ogen uitkeek . Als thuis vóór het Sinterklaasfeest de folders in de bus kwamen , zat ik alles al uit te zoeken . Zeuren kon ik wel maar ook hier bleef het vaak bij kijken alleen , totdat mijn moeder me weer richting uitgang dirigeerde 🙂

favoriet : speelgoedwinkel aan Emmaplein

favoriet : speelgoedwinkel aan Emmaplein

Inmiddels is er heel veel verandert in Heerlen . Wat ik zelf mis is de gezellige drukte . Online shoppen heeft veel kapotgemaakt , mensen doen steeds meer aankopen online . Dat heeft zijn weerslag  : 25-30% van de winkels staan er leeg bij . Winkelclusters zoals de Plu , de Klomp , maar ook het Loon hebben zware klappen gehad en zijn inmiddels verdwenen . Het was eigenlijk een vreemde opstelling : je had het centrum van Heerlen en toen moest je om de Schouwburg heenlopen om het Loon te bereiken .  misschien één van de redenen dat dat ook slechter ging lopen . Het Coriocenter loopt nog wel , maar lijd ook inmiddels aan leegstand en een snelle wisseling van vooral de kleinere winkeltjes . De promenade heeft ook al veel glans verloren . Ook waren er meer bioscopen : Royal , Rivoli , Hollandia , H5 , Scala ….. Op het moment is er nog H5 , Royal ( toe aan renovatie ) en Rivoli . Ook hier zal nog wel het nodige veranderen . En natuurlijk het treinstation . Er komt nu een derde versie met direct daarachter het Maankwartier , een nieuwe “poort van Heerlen” ? We wachten af .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s