Consumenten elektronica

Schiet me net te binnen ……. ik pak mijn iphone , zet em even weg in een dockingstation en laat de muziek zachtjes om me heen kabbelen . De muziek zit opgeslagen in die phone , en sommige delen in een wolk ( cloud , wat een naam ) , net als plaatjes . Druk op een andere toets om een appje te starten en ik kan live praten met iemand anders , sound & vision . Mijn dochter die in Texas zit ….. ik zet diezelfde i-onzin aan en met facetime heb ik direct contact met beeld en geluid , wat een vooruitgang . Geen brieven schrijven die 6 weken onderweg zijn met een boot 🙂

audiomeubel 1967

audiomeubel 1967

Daar droomde ik als jochie al van : een polshorloge met een scherm , toen nog scifi , nu bijna realiteit . Nee , mijn vader had een philips audiomeubel en dat was state of the art . Een kast op vier poten met een FM buizenradio en een pickup , weet je wel , zo’n ding om 45 en 33 toerenplaten mee af te spelen . Een muziekcollectie besloeg al gauw een muur .

folder van bandrecorder

folder van bandrecorder

Daarnaast had hij ook een bandrecorder : een magnetische tape die langs een opname en weergavekop liep , en een versterker produceerde het geluid . Rond 1967 werd dit ook al achterhaald : de compact cassette deed de intrede , en in plaats van die enorme spoelen met tape zat het nu in een kleine cassette .

cassetterecorder

cassetterecorder

Rond diezelfde tijd , het staat me nog scherp voor de geest , ging ik met mijn vader naar Brunssum . Daar was een winkel ( bijna de enige in zijn soort ) , van de Weyden , en dat was een Philips winkel met allerlei mediaspul . We gingen kijken naar een kleurentelevisie ! Zwartwit was er al : een grote kast met zo’n grote kanalenkiezer aan de zijkant . Alles buizentechniek . Dhr van de Weyden had in zijn winkel een dertigtal stoeltjes opgesteld en pontificaal ervoor een kleurentelevisie , zodat nieuwsgierigen een kijkje konden nemen .

kerkstraat Brunssum ca 1960 . Hier lag van de Weyden RTV

kerkstraat Brunssum ca 1960 . Hier lag  Weijden RTV

12494687_928711887213281_8968105699996718432_n

Kerkstraat zestiger jaren , “ons” winkelcentrum , TVC Weyden net zichtbaar 🙂

!cid_CC3E938005574A46AAEB9013FE4FF495@gk_e3a_nato

oude advertentie , 1968

Het was een Duitse tv show , volledig in kleur ! Wat een innovatie ! Dat bakbeest van 45 kilo kostte zo’n slordige 3000 gulden , voor mijn vader 3x een maandloon …… Vergelijk dat maar eens met dat platte LED ding van nu : 12 kilo aan de muur en 4 cm dik 🙂 . En heel wat meer mogelijkheden en opties .

kleuren televisie

kleuren televisie

Computers ? Mijn eerste was een Sinclair ZX81 , een zwart kastje met basic dat je aan een tv kon aansluiten om überhaupt wat te zien . 200×300 blokjes of zo , monochroom . Je kon er geen flikker mee , maar je had tenminste een computer . Daarna volgde een ACORN Atom , nog zo’n onbruikbaar gedrocht ……. toen liet ik het voor wat het was en de volgende was een 80Mhz geklokte intel based compu ! Wauw , met windows 3.11 op 5 floppy’s én internet 🙂

mn eerste PC :p

mn eerste PC :p

Wel leuk allemaal , maar wat we nu hebben is dat zo goed ? Ik zie vele verslaafden aan  allerlei schermpjes , maar maatschappelijk vind ik het een doodsteek voor onze samenleving ….

Al met al heb ik , mag ik rustig zeggen , een technische innovatie meegemaakt de laatste 40 jaar die zijn weerga niet kent . Het lijkt wel of alles in een stroomversnelling komt . De CD kwam , de beschrijfbare CD , DVD , Bleu ray …. en zelfs dat is bijna achterhaalde koek . What’s next ? Ik denk dat we allemaal aan een pijp hangen waar je alles kunt kijken , horen en voelen . Real time , en alles opgeslagen op enorme servers . Voor een prikkie . Nodig : een enorm scherm met allerlei toeters en bellen . Dat is er al ….CCF21122013_00000

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s