Dagelijkse dingen ….

Als je om je heen kijkt vandaag de dag zijn zoveel dingen zooooo vanzelfsprekend … en natuurlijk , alles is ook fijner en vooral makkelijker . Ik ben niet iemand die het verleden de hemel in prijst : er waren dingen beter , maar beslist ook vele malen slechter .

Het was vanzelfsprekend in bijna ieders huishouden dat je 1x per week in bad ging . Nou ja , bad …. het lavet .  Zie foto voor diegenen die daar nog nooit van gehoord hadden 🙂 Daar klom ik als ukkepuk in , moeders liet dat ding vollopen en daar zat ik dan een uurtje te weken . lavetEruitklimmen was een gevaarlijke klus : je kon uitglijden , een spagaat maken en dan lag je een meter lager op je toeter . Is me gelukkig bespaard gebleven hahahaha . Maar een normaal ligbad of een douche …. dat hadden we niet . Het lavet was eigenlijk ontworpen om de was in te doen . Ik vraag me wel eens af of mijn vader er ook in klom 🙂 Gelukkig waren we echter in het bezit van zoiets : vele oude huizen in de koloniën hadden helemaal geen bad of douche , daar mochten de kindertjes elke week in “de buut” , oftewel een grote wasteil . Times changes …..

Verwarming : wij hadden twee kachels , één in de woonkamer en één in de keuken . Beide kachels werden gestookt met hout en kolen . Mijn vader werkte bij Boumans in Treebeek , een houtzagerij aan de Kruisberg . En elke dag , elke dag weer nam hij een zak hout mee , van aanmaakhout tot blokken . Dat werd in het voorjaar en zomer opgeslagen in de kelder onder in het flat en gedurende de winter werd het gestookt .kolenhaard Ook kwam er elk jaar de kolenboer die een kuubje of twee in een grote bak kieperde , ook dat was het wintervoorraadje . We stookten ons suf en de roet en fijnstof ???? Nooit van gehoord , ik denk dat onze generatie de grootste vervuilers op aarde waren alleen waren we er ons niet echt van bewust 🙂 Naderhand werd er cv geïnstalleerd , ik weet het nog goed : door het hele flat werden gaten geboord , leidingen getrokken en radiatoren opgehangen en was de ellende met de zakken hout , kolenkitten sjouwen en stof definitief voorbij !

Natuurlijk moesten we ook eten . Geen overmaatse diepvries , geen kant en klaar maaltjes , geen afhaalspul , behalve een keer per week een frietje . Pa had een moestuin , en elk voorjaar mocht ik helpen , dan mocht ik de boontjes in een voor droppen en ziedaar : naderhand groeiden daar bonestaken uit ! Mijn vader zaaide vanalles in : van sla tot erwten , kolen , en nog wat aardbeien . Als de tijd rijp was om te oogsten werd alles ingeweckt . Nooit van gehoord zeker 🙂

waterketel en weckflessen....

De groenten en fruit werden in glazen potten gedaan met een glazen deksel die hermetisch afgesloten werd door een rubberring . Daarna werden de potten met een stuk of tien tegelijk in een grote ketel onder water gekookt en zo ontstond er een vacuum en bleef alles goed tot de pot geopend werd . Een veel gebruikt principe toendertijd . Aardappelen werden éen keer per jaar gebracht door een aardappelhandelaar . Danwerd er in de kelder een kuub gestort , afgedekt met poeder om uitlopen te voorkomen en zo konden we met het eten de winter door . Wat een verschil . Maar toen waren we er wel van bewust dat alles niet zo vanzelfsprekend was , er moest voor gewerkt worden en eten werd nooit zomaar weggegooid !

Wat er ook nog niet was , waren vuilniszakken . Maar daarvoor had je een zinken afvalbak met een hengsel en grote klep . Daar gooide je het afval in en dit was ruim voldoende voor een week : je had niet zoveel troep als dat je nu ziet . Wel elke week aan de straat zetten natuurlijk . In het flat hadden we een stortkoker waar je de bakvuilnisbak onder kon plaatsen , dan hoefde je niet altijd de trap af en stond dat stinkding niet op je balkon 🙂

Weet je wat het verschil is ? Vroegah moest je moeite doen voor iets …… nu weten de meeste kinderen niet beter dan dat geld uit de muur komt en groente in supermarkten groeit 🙂

4 gedachten over “Dagelijkse dingen ….

 1. Toch was de tijd van vroeger veel gezelliger.Als ik bij mijn oma en opa op Versilienbosch kwam was het in de zomer altijd een feest .Buurtgenoten zaten op de hof en er werd muziek gemaakt.
  De deuren kon je rustig open laten staan. En als ik weer naar huis ging kreeg ik veel groenten mee, uit eigen tuin.
  En in de winter mocht je figuurtjes tekenen op de bevroren ruiten.
  Maar ik had ook niet het gevoel, dat de wereld slecht was.
  Dat kwam natuurlijk doordat de T.V. nog niet in iedere huiskamer stond.
  Nieuws kreeg je maar mondjesmaat binnen.
  Bij ons was het dan ook meer radio luisteren.
  En de mensen hadden ook veel meer voor elkaar over.Als er iemand ziek was werd er iets extra’s gekookt en bij een bevalling hielp men elkaar.
  Het grote gros leeft voor zichzelf en er wordt altijd gekeken, wat verdien ik er aan om iemand te helpen.

  1. Tegenwoordig zijn veel mensen hoofdzakelijk bezig met iets wat toen niet bestond : de computer . Ook als kind was ik zo goed als altijd buiten te vinden . Dus sociale contacten waren toen veel breder , wijdverspreider en ook noodzakelijk . Een heel verschil en inderdaad , je kon deuren openlaten 🙂

 2. …….. aan de Akerstraat in Hoensbroek , ik vergeet dát nooit meer …. soms tot drie uur in een wachtkamer rondhangen . Niks geen afspraken !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s