Bruinkool

Rond 1900 was er een zakenman , Joseph Sijstermans , die toevallig bruinkool aantrof tijdens graafwerkzaamheden in de buurt van de Carisborg : in 1907 zou de eerste consessie afgegeven worden om de gemakkelijk toegankelijke bruinkool te delven in dagbouw om die vervolgens te verwerken ot briketten , geperste “broodjes” bruinkool die zijn toepassing vond als brandstof voor kachels . Mede door WOI was er een enorme behoefte aan energie en toen pas werd het ook rendabel om bruinkool te gaan winnen . Het gevolg was een enorme ontginning in Heerlen Noord : rond de kasteelhoeve Carisborg , tegen Treebeek en op de plaats waar nu sportpark de Varenbeuk is , tegenover de Sporthal . Voor zover het de groeves hier in de directe omgeving betrof . Ook in Brunssum en Eygelshoven werd bruinkool in dagbouw gewonnen . Zwembad de “Zeekoelen” en het vijverpark in Brunssum zijn nog altijd de restanten van wat eens bruinkoolputten waren . Mijn eigen herinneringen ? Ik kende de brikettenfabriek en de spoorlijn die toen liep van die fabriek naar de staatsmijn Emma . Toen ik een jaar of 7 was is alles afgebroken en gingen de putten dicht , waardoor de natuur alles weer terugpikte . Persoonlijk vind ik het doodzonde dat de boerenhoeve Carisborg , tegenover waar nu de sporthal is , moest verdwijnen . Een karakteristiek gebouw in deze buurt …..

Hieronder een linkje die een filmische impressie geeft van hoe het er aan toeging in die bruinkoolgroeves in 1916 : http://www.geschiedenis24.nl/speler.program.7100659.html Alsof je teruggeworpen word in de tijd !!!

In 1968 werd het niet meer rendabel : de groeves raakten min of meer uitgeput en aardgas deed zijn intrede als schonere brandstof . Ik weet dat mijn vader als jonge jongen als hulpstoker werkte op een lepelgraafmachine , aangedreven door ……. stoom ! De foto hierboven is net voor de tweede wereldoorlog genomen .

[klik op een foto hieronder voor een slideshow]

Bruinkoolbriket-Carisborg

Briket , gemaakt van geperst bruinkool , ooit brandstof voor de kachel

Een gedachte over “Bruinkool

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s