Bruinkool

Rond 1900 was er een zakenman , Joseph Sijstermans , die toevallig bruinkool aantrof tijdens graafwerkzaamheden in de buurt van de Carisborg : in 1907 zou de eerste consessie afgegeven worden om de gemakkelijk toegankelijke bruinkool te delven in dagbouw om die vervolgens te verwerken ot briketten , geperste “broodjes” bruinkool die zijn toepassing vond als brandstof voor kachels . Mede door WOI was er een enorme behoefte aan energie en toen pas werd het ook rendabel om bruinkool te gaan winnen . Het gevolg was een enorme ontginning in Heerlen Noord : rond de kasteelhoeve Carisborg , tegen Treebeek en op de plaats waar nu sportpark de Varenbeuk is , tegenover de Sporthal . Voor zover het de groeves hier in de directe omgeving betrof . Ook in Brunssum en Eygelshoven werd bruinkool in dagbouw gewonnen . Zwembad de “Zeekoelen” en het vijverpark in Brunssum zijn nog altijd de restanten van wat eens bruinkoolputten waren . Mijn eigen herinneringen ? Ik kende de brikettenfabriek en de spoorlijn die toen liep van die fabriek naar de staatsmijn Emma . Toen ik een jaar of 7 was is alles afgebroken en gingen de putten dicht , waardoor de natuur alles weer terugpikte . Persoonlijk vind ik het doodzonde dat de boerenhoeve Carisborg , tegenover waar nu de sporthal is , moest verdwijnen . Een karakteristiek gebouw in deze buurt …..

Hieronder een linkje die een filmische impressie geeft van hoe het er aan toeging in die bruinkoolgroeves in 1916 : http://www.geschiedenis24.nl/speler.program.7100659.html Alsof je teruggeworpen word in de tijd !!!

In 1968 werd het niet meer rendabel : de groeves raakten min of meer uitgeput en aardgas deed zijn intrede als schonere brandstof . Ik weet dat mijn vader als jonge jongen als hulpstoker werkte op een lepelgraafmachine , aangedreven door ……. stoom ! De foto hierboven is net voor de tweede wereldoorlog genomen .

[klik op een foto hieronder voor een slideshow]

Bruinkoolbriket-Carisborg

Briket , gemaakt van geperst bruinkool , ooit brandstof voor de kachel

3 gedachten over “Bruinkool

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s