Zilverzand

Ik ben opgegroeid in de van Galenstraat . Nu is het omgeven door het Heidserpark en noordelijk een parkachtig geheel tot aan Treebeek . Het Heidserpark aan de Uterweg was voorheen een zilverzandgroeve van Mertens , daarna deed het gat dienst als slikvijver ( water met kolengruis van de staatsmijn Emma) . Waar ik nu woon , Monacoplein , is er aan de zuidkant een andere bekende groeve : Beaujean . Verder waren er aan de Heerenweg diverse groeven van Mertens en bij de Heksenberg is er nu nog de bekende groeve van Sigrano . De laatste groeve is jarenlang een illegaal dagstrand geweest die duizenden mensen trok , mede door de gratis entree .

rond 1985 : illegaal dagstrand in de “Sigrano”

Maar gevaarlijk was het wel . Het zand word niet afgegraven , maar de toplaag word verwijderd . Daarna loopt de put vol met water , die vervolgens door zuigers op de bodem leeggepompt word . Deze modder word in “pannen” gelaten , het water verdampt / zakt weg en er blijft zand over . Ook hier hebben de vele groeves het gebied getekend , en de vele putten zijn verworden tot vijvers en / of parken . Bijkomstig weetje : De groeve van Beaujean is hermetisch afgesloten voor publiek , en op mijn vele strooptochten langs de inmiddels volgegroeide rand van deze groeve is een waar insectenparadijs ontstaan . De Sikkelsprinkhaan , Atalanta en Spaanse vlag heb ik er kunnen fotograferen en dat zijn unieke dieren hier in de buurt .

Niet vaak te zien : Spaanse vlag

Niet vaak te zien : Spaanse vlag

Het zg. zilverzand dat hier zo veel voorkomt is van Miocene oorsprong en is enorm zuiver SiO2 , met een laag ijzergehalte . Vond het 200 jaar geleden nog toepassing als bodembedekking van vloeren in boerenwoonhuizen en als “anti aanplaklaagje” in de vormen van steenovens , vandaag de dag word het zeer geschat op z’n waarde in de keramische , glas- optische industrie . Zolang als ik me kan herinneren is de groeve aan de Unolaan in gebruik en dat zal voorlopig nog wel zo blijven .

groeve Beaujean 2010 , tussen Vrieheide en de Heksenberg, het uitzicht wat ik nu heb ….

aanvulling : Drie bedrijven zijn momenteel betrokken bij zilverzand exploitatie, te
weten:
• Zilverzand Exploitatie Beaujean BV te Heerlerheide, die sinds 1914
zilverzand exploiteert, en ongeveer 150 kton/jaar produceert.
• Sigrano te
Heerlen, die sinds 1970 de groeve Heksenberg exploiteert, en ongeveer 180
kton/jaar produceert.

[klik op één van onderstaande foto’s voor info of slideshow]

2 gedachten over “Zilverzand

  1. Ik ben geboren en getogen aan de Parkweg, boven aan de berg, met uitzicht op de flat aan de Belgielaan. Begin ’60 jaren. Tussen de flat en ons blok lag een braakliggend stuk terrein, alwaar wij als kinderen veel speelden. Natuurlijk mocht je beslist niet naar de zilverzandgroeve, maar dat deden we dan toch. Er zijn toen, in die tijd, kinderen omgekomen omdat ze grotten maakten waardoor de bovenste laag instortte. Ook zijn er kinderen verdronken. Ik vind het heel bijzonder om weer eens te zien waar ik precies woonde, want ik ben na mijn 17e verhuist naar het Noorden. Dank voor deze mooie bijlage! Nicole Schreurs

    1. Dat “braakliggend” terrein is er nu nog : het is een grasveldje . Direct daarachter woonde geloof ik ook nog een Francois , die als hobby 27Mc er was en oude radio’s verzamelde . Ik zit nu aan het Monacoplein , met veel plezier 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s