Overige bedrijven

Er waren niet alleen maar kolenmijnen , bruinkoolputten en zilverzandgroeves . Maar echt héél veel meer was er ook niet in deze buurt . De meesten die ik kende , werkten in de mijn , bovengronds of ondergronds . Maar nog voordat de mijnen de hoofdmoot verzorgden , waren er op de Brunssummerheide wel enkele kleiputten , waar klei werd gewonnen van een goede kwaliteit voor steenbakkerijen . Niet zo bekend .

voor pottenbakkers en steenbakkers : kleiwinning begin vorige eeuw in de Brunssummerheide

Tegen de staatsmijn Emma lag een houtzagerij , waar vooral houten palen werden gezaagd , die als “stielen” ( stutten ) dienstdeden in de pijlers van de mijn . Net aan de noordkant , net in Treebeek lag ook zo’n zagerij van Bouwmans , waar mijn vader jarenlang gewerkt heeft .

zagerij Bouwmans aan de Kruisberg , Brunssum/Treebeek , ca 1960 , op de achtergrond de Emma

Aan de Einderstraat was een aardappelhandel en een eiersorteerbdrijf . Ook een melkventer en een rijdende winkel ( van Ee ) . De bakker van Hagendoorn reed , net zoals groenteboer Karssing , ook door de wijk .

autosloperij aan de Uterweg – 1968

Aan de Uterweg lag een glashandel en een autosloperij ( van de Loop ) . Alles is verdwenen . De sloop is naderhand naar Ten Esschen verhuisd . Naderhand heeft zich een plantencentrum gevestigd aan de Uterweg .

Ook aan de Kampstraat was een autosloperij : van de Vin . Rond de 70er jaren verdwenen en is er plaats gemaakt voor nieuwbouw .

vd vin kampstr

woonhuis van de Vin , Kampstraat

vd vind kampstr2

autosloperij van de Vin ca 1965 , Kampstraat

winkels aan de Anjelierstraat , tegenover de Versiliënbosch , ca 1970?

Ook vroeger waren boodschappen van vitaal belang en samen met het verrijzen van de koloniën , werd de Anjelierstraat verhard en verrezen er links en rechts winkeltjes . Sommigen daarvan verkochten alles wat los en vast zat . Bakkerij , slagers , fritures , het was er allemaal . Aan het begin van de Rozestraat was er nog een kruidenier / slager van Damen .

Frans Damen , geen onbekende in de wijk :-)

Frans Damen , geen onbekende in de wijk 🙂

Toen de VASCO woningen verrezen , werd er ook een heus “winkelcentrum” geopend op Vrieheide , met een wasserij , een chinees , drogist en een Coöp . Dit is ook midden jaren tachtig gesloopt . Nu is er nagenoeg niets meer en is er alleen nog een LIDL aan de Anjelierstraat .

Vrieheide , winkelcentrum ca 1965 , gesloopt

Bij de Schrieversheide , tegenover de MOI bar aan de andere kant van de Heerenweg was er ook nog een timmerbedrijf van Jos Lendfers , maar die heb ikzelf nooit gekend , net zoals een kapper aan de Versiliënboschweg t.o. de Versiliënbosch .

ooit tegenover de MIO bar : timmerfabriek Lendfers , ca 1956

ooit tegenover de MIO bar : timmerfabriek Lendfers , ca 1956

was ooit t.o. de MIO bar : Timmerfabriek Lendfers , 1956

Vermeldenswaard is misschien ook wel de verffabriek aan de Passartweg . Toen ik op de Koninginjulianamavo zat , rond 1970 , was die er nog . Later is het fabriekje dat westelijk naast de school lag , afgebrand .verffabriek

 

Door de wijk kwamen elke week ook wel eens venters voorbij . De groenteboer , de melkboer , een bakker en natuurlijk s’zomers ijsventers . Wat ik nu nog weet zijn Hagedoorn en Marebos (bakkers) , van Ee (rijdende winkel) , Karssing (groenten en fruit) en “de IJsbeer”(ijs) . Jammer is dat er nagenoeg geen beeldmateriaal meer te vinden is …. Maar ik blijf speuren 🙂

ijsbeer

De Ijsbeer , naast Goffino één van de ijsventers die door de wijken reden in de zestiger jaren .

 

 

12800168_833384213451326_6307011166361317470_n

Ventersbusje van Odekerken/Marebos , naast Hagedoorn 

 

4 gedachten over “Overige bedrijven

    1. Die heb ik zelf ook niet . Ook op verschillende archiefsites niet …. als ik wat tegenkom zal ik dat zeker publiceren . Toen de dancing bestond was ik een jaar of 10 en ik weet nog de hele rijen duitse auto’s aan de Oude Brunssummerweg 🙂

  1. Hey Bas, leuke pagina, de aapjes zaten bij V&D, later ITS. Als je nog foto’s vindt van de Oude Brunssummerweg, zou ik dat graag van je horen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s