Versiliënbosch

Betrekkelijk kort na de oprichting van “De Volkswoning” in 1917, zijn er bouwplannen uitgewerkt door de vermaarde architect ir. Jos Th. J. Cuypers, en wel voor honderd woningen te Versiliënbosch. Deze woningen zijn toen evenwel niet gerealiseerd.

bouw Versiliënbosch , 1920

Het eerste complex van 166 woningen in opdracht van “De Volkswoning” wordt in 1919 gebouwd in de Passart, eveneens naar een ontwerp van architect Jos Cuypers en onder directievoering van het technisch bureau van “Ons Limburg”. De huizen worden gebouwd door aannemer A. Deckers uit Heerlen.

Versiliënbosch : rond 1950 , nog een geïsoleerde kolonie

In 1920, het jaar daarop dus, wordt nog een groter complex opgeleverd, namelijk in totaal tweehonderd woningen te Versiliënbosch, waarvoor Jos Cuypers al reeds eerder honderd woningen aan zijn tekentafel had ontworpen, zoals hierboven gelezen kan worden.

1933 , aanleg Heerenweg

Versiliënbosch is lange tijd een “mijnwerkerskolonie” geweest , net zoals “Nieuw Einde”. De gedachte toendertijd was om mijnwerkers , die nauwelijks over vervoer beschikten , toch dicht bij hun werk te laten wonen . Bovendien werden deze wijken in vrij lege gebieden gerealiseerd , waar de mogelijkheid bestond de kompels naast rust ook de mogelijkheid te geven een moestuin te kunnen aanleggen , waar het gezin in de eerste instantie hun verse waar konden verbouwen . Ook Versiliënbosch werd met deze gedachte in het achterhoofd gebouwd en aan de reeds bestaande infrastructuur ( wegen ) aangepast .

De wijk bestaat nog . In de eerste instantie waren de woningen tegen de 60er jaren klein en verouderd , er was bijvoorbeeld geen badkamer ( velen hadden een losse douche in de serre achter de woning …. ) , maar na lange discussies werd de gehele wijk op de schop genomen en radicaal gemoderniseerd . Gelukkig maar , het is toch een stukje geschiedenis en erfgoed , nietwaar ?

[klik op onderstaande foto’s voor slideshow en info]

36 gedachten over “Versiliënbosch

   1. Ben me niet zeker dat haar achternaam was maar wij hadden een Renate naast ons wonen op 8 hoog in de bovenste torenflat.

  1. Ik zou het ook niet precies meer weten , wel dat de gehele wijk op de schop gegaan was : vele woningen hadden nog geen badkamer/douche ….

   1. Ik was een jonge knaap toen de renovering plaats vond. Ik denk dat het ronda 82 was. Ik zat toen op de OLS.

 1. Kitty. leuk deze foto’s te zien Mijn opa en oma hebben op de lijsterstraat op het pleintje gewoont [Fam. Hoogen] Ik kwam er vaak was een gezellige buurt. En iedere zondag was het altijd patat halen bij friture de Valk.Ik was toen een jaar of 5-6. Mijn vader Jan Hoogen is in de jaren 80 terug gaan wonen op de versilienboschweg helaas ma van korte duur.Hij is in zijn geboortewijk overleden op 54jarige leeftijd.En volgens mij woont er nog een neef van mij Jhon Hoogen op de Anjelierstraat.Gr Kitty Hoogen.

  1. Ik ken een fam. Hoogen van de Rozestraat , ik woonde daar rond 1984 en zij waren mijn buren . De voornamen ken ik me niet meer herinneren , ze waren rond de 60en zijn nadien verhuisd naar een nieuw flat naast friture Holka aan de Bok .

  2. Hoi kitty

   Hier jolanda hoogen,hoe is het met jou?
   Wat een toeval dat ik jou naam hier zie
   Dat je zo je familie via internet vind
   Gr jolanda

 2. Vroeger kwam ik ook veel op Versilienbosch.
  Kwam veel bij mijn oma, die op de Lijsterstraat 18 woonde.
  (Familie Hondong).
  Het was er altijd een gezellig komen en gaan van buurtgenoten.
  Een goede bekende van de Familie Hondong, was Dhr. A. Hoogenberg, die nog in de saneringscommissie van Versilienbosch heeft gezeten.
  Is er nog iemand die mijn oma heeft gekend of A. Hoogenberg?

  Hans Hondong.

   1. Bedankt voor de leuke reactie.
    Heeft u ook in de Lijsterstraat gewoond?
    Groeten Hans Hondong.

  1. Rond 1970 was mijn vader in een juridische strijd verwikkeld met de sociale dienst , hij was afgekeurd . Appie kwam toen vaak bij ons over de vloer , hij stond mijn vader bij in dat proces . Ik kende appie als een gedreven mannetje die voor mensen die in de problemen zaten opkwam , vooral voor de “gewone” man . Een geweldige kerel die gewoon belangeloos was , iemand die je vandaag de dag haast niet meer tegenkomt !

   1. Dat klopt ja.
    Hij kwam veel bij mijn opa en oma.
    Hij was een goede vriend van mijn vader.
    In 1972 hebben mijn oom en ik een ongeval gehad en toen heeft hij mijn vader ook bijgestaan bij een juridische procedure.
    Was altijd voor de gewone man.
    Ook heeft hij gestreden , samen met Gerrit Tempelman en Frans Wich, voor het behoud van Versilienbosch.
    Als het goed is, dan woont zijn zus nog op Lijsterstraat 2.

  2. Ab Hoogenberg heb ik goed gekend had door een ongeval op de koel een arm verbrijzeld gehad en die is nooit meer goed gekomen hij kon hem nog gedeeltelijk gebruiken

 3. Hee Anthony wat leuk dat jij dit op facebook heb gezet .
  Zo zie je maar weer dat de tijd van vroeger toch erg mooi was .
  Ik vond het altijd gezellig op het pleintje bij ons voor de deur ,vooral in de zomer .
  Ik heb er graag gewoond daar op de Duivenstraat nr 10 .
  Het was een gezellige buurt .
  Oma zat zomers altijd al heel vroeg buiten voor het raam .kun jij je dat ook nog herinneren
  en Elroy zat zomers naast haar in de wandelwagen dan kon ik binnen poetsen .
  Ik heb er ook nog een paar foto’s van .
  Ik zal ze wel eens op fb zetten .

  1. haha , zet maar op FB Neem het me niet kwalijk dat ik ook wel eens foto’s “leen” voor deze site om het plaatje vooral kompleet te maken 🙂

 4. Er zijn meerdere pleintjes. Bij friture de Valk Sperwerstraat. Op de Lijsterstraat. Anthony heb je niet je ogen goed de kost gegeven.

  1. Kan wel kloppen. Misschien was het in mein kleine wereled the enigste met een grote boom.
   Ik kan me nu wel het iets grotere plein achter ons herinnering. Altijd dat bal spell spelen achterom in het pad. Was een geode jeugd daar.

   1. Lekker voor 1 gulden een zak frieten halen en voren op het stoepje lekker met je vrienden delen. Als je gluk had had je noch een kwartje for wat mayonnaise.
    Dan misschien een ijsje halen by Van De Berg. Dan weer lekker ravotten rond de wijk. Effe the Chow Chow achterom kwaad maken en hard weg rennen. De voldgende dag wakker worden en naar de Duiven op het dak luisteren.

 5. Geboren en getogen op Versiliënbosch. Geboortehuis Kraaistraat 4, Daarna 3 jaar in de Vrank gewoond om te verhuizen naar Anjelierstraat 128.

   1. Daar heb ik zelf wel gewoond maar pas nadat ik getrouwd was. Heerenweg 225

  1. Leuk lezen dit allemaal. ..ik ben de kleindochter vd familie Bandurski eerst op de kraaistraat gewoond en ergens in de jaren 80 verhuist naar de duivenstraat 20 op de hoek . Daar heel erg lang gewoond tot 2011 ofzo. … En de België laan in de toen erg hoge flat op 8 hoog( met een schitterend uitzicht over zowat heel Heerlen) woonde mijn tante Renate . Mijn kindertijd heb ik daar veel doorgebracht. ..in Versilien bosch.

  1. Ik denk dat iedereen de Naam Korttje kent in in Versilien bosch. Mijn opa Gerrit, deed veel smokkelen in the oorlog en heft ook in the mijnen gewerkt. Mijn Oom Jan Krottje left noch steeds op de Duiven straat. Twee van mijn Oomen waren de eigenaren van de kroeg De Anjelier.

   1. Leuk lezen dit allemaal. ..ik ben de kleindochter vd familie Bandurski eerst op de kraaistraat gewoond en ergens in de jaren 80 verhuist naar de duivenstraat 20 op de hoek . Daar heel erg lang gewoond tot 2011 ofzo. … En de België laan in de toen erg hoge flat op 8 hoog( met een schitterend uitzicht over zowat heel Heerlen) woonde mijn tante Renate . Mijn kindertijd heb ik daar veel doorgebracht. ..in Versilien bosch.

 6. Heb noch vele jaren in de Duiven straat gewoont. Ik geloof dat wij (m’n Opa en Oma Krottje) de enigste waren die een klein gras pleintje hadden met een grote boom. Geweldige tijd. Kan me noch herinneren wakker te worden en de duiven buiten te horen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s