Vrieheide / de Stack

Vreemd genoeg staat deze naam al op de kaart van 1815 ( zie kaartjes ) , hoewel het toen geheel onbebouwd was : het waren alleen versnipperde akkerlanden .

(eigen) luchtfoto van de Vrieheide vanuit sportvliegtuigje , oktober 2011

(eigen) luchtfoto van de Vrieheide vanuit sportvliegtuigje , oktober 2011

Tja , wat is nu eigenlijk Vrieheide ? Heerlen Noord is opgedeeld in een aantal buurten : Heerlerheide , Vrieheide , de Stack , Schrieversheide , Ganzeweide , de Wieër , Passart , Versiliënbosch , Weggebakker , de Stack …… maar ik zou nu niet direct de grenzen kunnen trekken van Vrieheide . Op de historische kaart van 100 jaar geleden is wel te zien dat er op het hoogste punt ( waar nu ongeveer Vrieheidepark is , 120m NAP ) een kruising van wegen en paden was . Een nagenoeg lege plek met een bosje en dat is op sommige foto’s ook te zien . In de zestiger jaren heeft de VASCO maatschappij ( daarna stichting 1277 en Marcel Muires ) een groot aantal woningen gebouwd die nu kenmerkend zijn voor de wijk : een smalle onderverdieping en daarboven twee verdiepingen , betonblokken optima forma . In het midden van de wijk werd een winkelcentrum gebouwd : de Coöp , inmiddels alweer afgebroken . Daarnaast lag direct de “nieuwe”kerk . Op het bijna hoogste punt werden twee woontorens gebouwd van 12 woonlagen en aan de Belgiëlaan twee flats aan de rand van de toenmalige zandgroeve . Deze twee flats ( ik heb er zelf ook nog gewoond ) was de laatste jaren domweg door gebrek aan onderhoud gaan lijden aan betonrot en werden gesloopt . In Wikipedia staat het volgende : “In de jaren 60 van de 20e eeuw werden in de wijk 837 karakteristieke betonnen eengezinswoningen gebouwd door de Vascomij naar een ontwerp van de Hongaarse architect Peter Sigmund . De Vascomij ging in 1967 failliet, en de (huur)woningen werden overgenomen door Stichting Woonbeheer 1277. Na overname door een investeringsmaatschappij werden de woningen in 1980 te koop aangeboden aan de huurders. Dit had tot gevolg dat de oorspronkelijke eenvormigheid van de wijk werd verlaten omdat de nieuwe eigenaar-bewoners naar eigen inzicht gingen aan- en verbouwen. De wijk werd zo een voorbeeld van “het wilde wonen” een term gelanceerd door Carel Weeber in 1997.”

[klik op één van onderstaande foto’s voor info of slideshow]

Jammer is evenwel dat de ligging en de kwaliteit van de woningen , en natuurlijk het feit dat de woningmarkt een dip kreeg , de wijk al snel de reputatie kreeg van goedkope betonblokken en dat heeft zijn weerslag wel gehad op het uitzien van de wijk .

Inmiddels is het een groene buurt , met het Heidserpark aan de rand gelegen . Was de wijk in het begin nog ruim van opzet ….. de nieuwe tijd met twee auto’s voor iedere deur heeft er wel voor gezorgt dat de straten te smal werden en dat straatbeeld hoofdzakelijk bepaald werd door al het blik .

markant beeld van Vrieheide , 2011

113 gedachten over “Vrieheide / de Stack

 1. Mijn moeder heeft in de oorlog en erna gewerkt op de boerderij van Math Hermans en zijn broer op Nieuw Einde.
  Bestaat die boerderij nog? Waar lag of ligt die?

   1. Hallo Bas,
    Ik woon al geruime tijd in Groningen maar heb mijn jeiugdjaren van 1936 tot 1989 doorgebracht op Uterweg 116.
    De boerderij van Hermans lag of ligt inderdaad aan de Einderstraat (verlengde van de Uterweg).
    Succes met je verdere zoektocht.
    Karel Jacobs

   2. Daar lagen eigenlijk ook een hele riedel boerderijen , en nu weet M.Friedrich alweer iets meer 🙂

  1. Ik woonde in de KSGstraat en ik weet nog hoe bij ons in de jaren 70 de cv leidingen werden aangelegd als vervanging van de kolenkachels door twee engelse bouwvakkers. De vertikale gaten door de betonnen plafonds werden geboord door een klein mannetje met een betonkernboor op een standaard die naar beneden boorde naar een opvangbak die tegen het plafond stond geklemd. De horizontale gaten werden door een reus van een man geboord met een zware handboor.

   1. Haha , wat leuk : op de van Galenstraat hetzelfde , er kwamen mensen die door het hele flat gaten boorden , leidingen legden en toen …. hadden we CV 🙂 ter vervanging van de kolenkachel …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s