Nieuw Einde

Nieuw Einde rond 1960

Nieuw Einde rond 1960

 

De naam zegt het al : een nieuw eind . Gelegen tegen de noordgrens van Schepenbank Heerlen was het niet meer dan een verzameling boerderijtjes en woonhuizen . Onderstaande tekening trof ik aan in de archieven van Rijckheyt : een kadaster uittreksel van Nieuw Einde anno 1917 . Links aan de Einderstraat/Uterweg liggen enkele boerderijen . De Oude Brunssummerweg is nagenoeg onbebouwd ….. Opvallend is de “Nieuwbouw” van de Rozestraat met pleintje : verbindingsweg tussen Hei Carisborgweg en Anjelierstraat . De kolonie werd toen gebouwd tgv de toegestroomde mijnarbeiders , die hier in “the middle of nowhere” een gezonde levensstijl konden aanmeten : grote lange tuinen en vrij geisoleerd gelegen . Boven aan de tekening is de Heerenweg te herkennen , waar op de hoek Uterweg/Heerenweg een toenmalige fruithandel gelegen was , nu de MIO bar .

De wijk bestond later uit de Rozestraat , Tulpstraat , Asterstraat , Anjelierstraat , Hei Carisborgweg , Schrieversheideweg . Als kind kwam ik in de oude buurt : er was een jeugdclub annex gemeeschapshuis op de hoek Asterstraat/Schrieversheideweg . Dat heette “Jong Nederland” , schuin tegenover de sporthal “de Varenbeuk”.

foto genomen van waar nu ong de Beneluxlaan is , school nog net zichtbaar , alsmede sportpark in aanleg , ca 1965

foto genomen van waar nu ong de Beneluxlaan is , school nog net zichtbaar , alsmede sportpark in aanleg , ca 1965

Daartegenover was de winkel van de Fam.Damen , geen onbekende in de wijk , die een aantal panden in bezit had . Helaas is deze wijk in de 70er jaren tegen de grond gegaan : renovatie was te duur en de woningen deden in geen enkel opzicht aan de moderne wooneisen … Er was in den beginne een noodkerk om het vrijgevochten volkje vooral onder controle te krijgen :-)  , deze noodkerk is naderhand gesloopt en gebouwd aan de Anjelierstraat : de Christus Koningkerk , die een dertigtal jaren geleden ook gesloopt is en vervangen door de vierkante betonnen vervanging in het centrum van Vrieheide . Naast deze kerk werd een winkelcentrum gebouwd , voor die tijd een grote stap voorwaarts : de “coöp” , hier waren een supermarkt , een drogist , een chinees , wasserette en in de kelder buurtcentrum ‘t Heitje . Dit complex is inmiddels gesloopt . Hieronder nog enkele foto’s van verschillende jaartallen die een beeld geven van die tijd , klik op de afbeeldingen om te vergroten :

6 gedachten over “Nieuw Einde

  1. Hoi, zijn er ook nog foto’s van de Parkweg, de berenkuil aan de Navolaan, of van het braakliggend terrein achter de Parkweg aan de Belgiëlaan? Groet, Nicole Schreurs

  2. is er een foto van mijn ouderlijk huis van mijn vrouw Marietje Kuijpers (of pleintje)? Ca 1960 Rozestraat 56 Nieuw Einde

      1. hartelijk dank, die ene foto van het plein is ook mooi. alleen moest die omgedraaid staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s