Astronomie

Het kon niet uitblijven . Jarenlang mijn grote hobby geweest voordat de macrowereld mij te pakken kreeg . Rond 2010 heb ik alles verkocht , maar het bleef toch kriebelen . Stap 1 , welke telescoop ? Ik heb gekozen voor een compromis : géén duizenden euro’s voor een kijker , maar een fijne grab&go kijker . Ik heb uiteindelijk gekozen voor een Celestron Nextar 5 SE , een kleine , compacte kijker . Opening 125mm , brandpunt 1250mm van het Schmit-Cassegrain type , f10 . Met “goto” , hoewel een goede tracking het belangrijkste is . De kijker is inmiddels gemonteerd op het dakterras , op een betonnen zuiltje waar ik hem in één handomdraai op kan stellen , equatoriale opstelling . Tevens zijn 220V aansluitingen , een plaat waarop de montering staat die precies waterpas ingesteld kan worden en een plateautje waar ik voor fotografisch werk een tablet kan leggen .

De Celestron Nextstar5SE op de zuil , parallactisch opgesteld . In dit geval met een SCT adapter , T-ring en Canon 550D in prime focus . Zichtbaar is ook het tablet , waarmee met DSLR control de camera bediend word waaronder de focus .

Het eerste wat aan de hemel opvalt is natuurlijk de Maan , een dankbaar object waar deze kijker geen moeite mee heeft . Met een T2 koppeling kan de EOS camera in prime focus vlekkeloos foto’s maken , met een tablet waarmee ik alle instellingen en focus kan controleren .

500

De volgende stap zijn de Planeten . Jupiter , Saturnus en Mars staan mooi aan de hemel , dus point en shoot zou ik zeggen . De fotos’s zijn leuk , maar de afbeeldingsgrootte kon beter . Daar word aan gewerkt : barlow lens , of oculairprojectie , dat ga ik nog uitvinden . Stacken en optimaliseren hoort daar ook bij , maar hier zijn de “rauwe” opnames :

Apparatuur :

Celestron Nextstar C5SE / red dot finder / betonnen zuiltje

25mm Plossl oculair / 9mm UWA oculair

1.25 inch diagonal

Celestron Visual back

SCT adaptor

T-ring

Vixen flipmirror