Apparatuur

Geen foto zonder camera , een waarheid als een koe . Ik ben begonnen met een EOS350D , toendertijd een geweldenaar en met de “kitlens” kon je aardige foto’s maken . Macro was nét iets anders en daarvoor was een ander objectief noodzakelijk . De camera ging na 40000 opnames stuk en werd vervangen door een EOS550D . Niet snel daarna werd de kitlens vervangen door de EF 100mm f2.8 , een echte macrolens die me heel goed bevalt , nu na al die jaren nog steeds .

Nadien heb ik nog een fullframe body aangeschaft : de EOS6D , vanwege de sensor , maar ook meer mogelijkheden .

Dat macro objectief heeft na 6 jaar ook de geest gegeven en is intussen vervangen . Daarnaast heb ik een aantal tussenringen die ik overigens maar sporadisch gebruik .

Wat ik wel een zinvolle aanvulling vind is een voorzetlensje van Raynox , de M250 , die je eenvoudigweg voor het objectief klikt . Handig en vooral niet duur .

Thuis , als ik een diertje weet te vangen die ook nog eens een beetje rustig blijft , kan ik ook foto’s maken met een stationaire opstelling . Camera , macroobjectief aangevuld met evt een voorzetlens maken het compleet . 3 LED’s verlichten de boel en de camera hangt rotsvast aan de muur met een machineklem , die in hoogte eenvoudig te verstellen is . Dat heeft één groot voordeel : de camera kan ik met “remote shooting” vanaf de pc bedienen en direct het beeld controleren .

Dat is wat anders als in het veld 🙂 Trouwens , in het veld gebruik ik in de regel de Av stand , diafragma voorkeur , en afhankelijk van het licht ISO800-1600 voor snelle sluitertijden .

Al met al een leuke bezigheid die in het begin wel een investering vraagt , maar waar je ook jarenlang mee kan blijven bezighouden .

Uiteraard is Canon niet de enige die camera’s maakt : er zijn intussen zoveel keuzes en smaken , zelfs met kleine pockecameraatjes kun je al aardig uit de voeten . Veel plezier !