Apparatuur

Geen foto zonder camera , een waarheid als een koe . Ik ben begonnen met een EOS350D , toendertijd een geweldenaar en met de “kitlens” kon je aardige foto’s maken . Macro was nét iets anders en daarvoor was een ander objectief noodzakelijk . De camera ging na 40000 opnames stuk en werd vervangen door een EOS550D . Niet snel daarna werd de kitlens vervangen door de EF 100mm f2.8 , een echte macrolens die me heel goed bevalt , nu na al die jaren nog steeds .

Nadien heb ik nog een fullframe body aangeschaft : de EOS6D , vanwege de sensor , maar ook meer mogelijkheden .

Dat macro objectief heeft na 6 jaar ook de geest gegeven en is intussen vervangen . Daarnaast heb ik een aantal tussenringen die ik overigens maar sporadisch gebruik .

Wat ik wel een zinvolle aanvulling vind is een voorzetlensje van Raynox , de M250 , die je eenvoudigweg voor het objectief klikt . Handig en vooral niet duur .

Thuiswerk :

De camera is middels een kruistafel aan de muur bevestigd , rotsvast . Er is ook een klein “statief” om evt. van de zijkant foto’s te kunnen maken van het onderwerp . Drie LED spotjes aan flexibele armen complementeren het geheel .

De camera word met een USB kabeltje met de pc verbonden , op die computer moet overigens wél de software van Canon voor geïnstalleerd zijn . Schakel de camera aan en het volgende venster verschijnt :

Enkele seconden later krijg je een keuzemenu :

In dit keuzemenu klik je op Camera settings/remote shooting en dan verschijnt er het volgende :

In dit venster kun je in principe alles doen en instellen , wat ik belangrijk vind is de kleurtemperatuur , diafragma en iso gevoeligheid . Als je met de muis op de ontspanknop gaat ( rechtsboven , de grote zwarte knop ) zie je de sluitertijd . Die kun je aanpassen door de ISO of diafragma aan te passen . Druk nu op “Live view shoot….” en dan krijg je een scherm waar je het onderwerp kunt zien om de camera exact te focussen :

In dit venster kun je het beeld beoordelen en als je op het vergrootglaasje klikt , dan verschijnt er een 10x vergroting op het scherm , handig voor echt kleine onderwerpen .

Als je nu klikt op de ontspanknop , word de foto gemaakt en opgeslagen op je computer en geopend in Digital Photo Professional waarin je de afbeelding kunt bijwerken in RAW of JPEG mode , afhankelijk van de instellingen op de camera . En geloof me , het werkt geweldig !