Interessante beestjes

Gewoon een parasiet , dát is de Hertenluisvlieg . We liepen over de Tevenerheide en het kriebelde , iets achter mijn oor . Ik krabte , probeerde het weg te krijgen en even later alweer maar dan op een 10cm afstand van de eerste plek . Alweer krabbelen en jawel : er viel iets en ik kreeg het te pakken . Thuis heb ik het eens goed bekeken , de bouw kende ik maar wist niet meteen wat het was en jawel hoor : een Hertenluisvlieg .

De bouw verraad het : krachtige poten met veel haken , een afgeplat lijf en een steeksnuit ( die ik niet gevoeld heb … ) . Net een teek …… Het vliegje heeft twee vleugels maar gebruikt die weinig . Ze overbruggen een kleine afstand of laten zich op een gastheer vallen waarna ze zich goed vastklampen aan de huis/haren . In de regel verliezen ze hun twee vleugeltjes . De gastheer kan weinig : erafslaan gaat haast niet en het vliegje is razendsnel in verplaatsen . Uiteraard is de vlieg uit op bloed , de kleine steeksnuit is goed te zien op de foto . Mensen zijn soms toevallig slachtoffer maar afgezien van een hoop jeuk kan het geen kwaad . Die jeuk maakt sommige dieren zoals paarden wel hartstikke gek .

Wat ook vreemd is : de vrouwtjes dragen één ei en als die bevrucht is , ontwikkeld de larve zich in het achterlijf . Eenmaal een pop , word die uitgescheiden , geboren zou je bijna zeggen . Een apart diertje …..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.