Nieuws onder de zon

Vorig jaar had ik een wespensoort ontdekt in Brunssum die volledig nieuw was voor Nederland , de Prionyx kirbii , een langsteelgraafwesp . Detail : deze soort is al eerder gespot in België , ook in een gebied waar vroeger mijnbouw was . De soort gedijt op warme , steenachtige gronden en dat was in Brunssum : een voormalige steenberg van de Staatsmijn Hendrik . Een wespenkenner heeft inmiddels contact opgenomen en mij gevraagd om foto’s en gegevens van de biotoop . Dat is nu verwerkt in een manuscript / artikel voor een entomologisch maandblad . Dát vind ik best wel vet 🙂

In de vlinderval vang ik regelmatig soorten die ik nog niet had , en onderstaande had ik ook niet : de Windepijlstaart . Een beest om respect voor te hebben : bijna 9 cm , een joekel , en een geweldig mooie soort ook . De wonderen zijn de wereld nog niet uit 🙂

2 reacties

  • Jaaaaa …. die Cylindromyia bicolor kom ik nu ook op verschillende , vaste plekken tegen en het is een mooie soort ook nog . Zo zie je dat je als “gewoon” leek dingen tegen kunt komen die gewoon nieuw en uniek zijn , determinatie is dan vaker het probleem Die Windepijlstaart was ook alweer een verassing : zo’n vlinderval werkt echt super hoewel ik hem ook alweer niet elke dag neerzet . Dat is het leuke aan deze hobbie : bijna elke dag wel een verassing , ook gewone soorten die ikzelf nog niet op de foto had .

    Like

  • Ja, een prachtig beest … is die echt zooo groot? Wauw

    Jaren geleden was ik de eerste ontdekker van de Cylindromyia bicolor en dat is precies zo gegaan als bij jouw wesp.
    Heb toen het artikel dat erop volgde ook thuisgestuurd gekregen. Inmiddels is de vlieg best wel algemeen geworden maar nog altijd voel ik dat speciale als ik er een zie.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.