De wraak van Moeder Aarde ?

Ik ben geboren in 1957 . Ruim 12 jaar na de Tweede wereldoorlog . Mijn jeugd was geweldig , Nederland zat midden in de wederopbouw . Er was werk genoeg en we werden opgevoed met vooral plichtsbesef en verantwoordelijkheden . Maar alles had ook een keerzijde : een booming industrie , woningbouw , het toenemen van nationaal en internationaal reizen nam een hoge vlucht . Het kon allemaal niet op maar de keerzijde van deze exponentiële groei werd ook langzaam duidelijk . Ontbossing , de plasticsoep , een verpeste atmosfeer , ach , we wisten het wel . Maar deden er vervolgens weinig mee , je draaide mee in het machientje zoals van je verwacht werd .

En toen kwam COVID-19 . Zomaar een virus uit het verre Oosten die niets met een normaal griepje te doen had . Ik was verkouden en mocht vervolgens de komende weken niet meer op mijn werk verschijnen . En zo vele anderen . De wereld staat op zijn kop , aandelenmarkten zakken in elkaar , die opgeblazen luchtzakken bleken eigenlijk geen moer waard . Maar wat ik tot nu toe gezien heb is dat de natuur wel blij is : daar gaat het leven door . Water word schoner ( dolfijnen in Venetië ? ) , nagenoeg geen luchtverkeer en straatverkeer is ook gereduceerd tot het noodzakelijke .

De mens zal tot bezinning moeten komen , misschien hét moment om de maatschappij anders in te richten . Niet meer die eeuwige groei ( waarvoor ? ) , meer sociale cohesie en datgene belonen wat er echt toe doet . Dat was tot nu toe nagenoeg nooit . Geen kapitalen naar een kleine elite die miljarden verdiend , maar het geld eens gebruiken waar het echt nodig is . Er is genoeg op de wereld .

Maar het weerhield mij er natuurlijk niet ervan om mijn vlinderval eens uit te proberen en de eerste keer was het al raak : 4 nachtvlinders 🙂 . En een tochtje naar de steenberg ( nagenoeg geen mensen ) leverde ook alweer wat nieuws op . De natuur gaat gewoon door . Met of zonder mensen . Zonder misschien zelfs beter ……… Wees voorzichtig !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.