Steenberg Hendrik

Toen de Staatsmijn Hendrik in Brunssum vol in bedrijf was , werd afval , steen dat van steenkool gescheiden werd , op een grote hoop gedumpt en zo ontstonden de steenkoolbergen in het Oost Limburgs landschap . Nu heet het industrieterrein Hendrik , en delen van het gebied waren jarenlang afgesloten voor publiek .

oude situatie , inmiddels is er al begroeiing .

Enkele jaren geleden werd de Buitenring aangelegd , dwars over de steenberg en helaas dwars door “mijn” populaire plek . Ook werd een deel afgegraven om zo de Rode beek die er stroomt , te “ontkluizen” en juist in dat stuk ben ik afgelopen jaar drie keer verrast door wel zeer zeldzame insecten . Éen wants , de Sierlijke schildwants [Eurydema ornata] , en twee soorten wespen [Sphex funerarius en Prionyx kirbii] .

Dat maakt een mens blij . De wants was al voorspeld dat hij hier zou komen : net over de grens waren al waarnemingen . De P.kirbii had ik gepost op fb en werd aldaar gedetermineerd . De soort kwam op waarneming echter niet voor behalve tot ongeveer halfweg Frankrijk . Dat is inmiddels aangepast , de waarneming is nu gevalideerd/goedgekeurd . Een verdwaalde gast ? Of door de droogte en hitte al tot hier gekomen ? Wie weet . Maar het laat wel zien dat amateurs wel degelijk kunnen bijdragen aan het vastleggen van de biodiversiteit 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.