De foto die alles veranderde

2008 . Zoals wel vaker waren we aan de wandel in de Schinveldse bossen en daar zat die dan : een Libelle op prikkeldraad . Ik vond hem wel apart en maakte met de Canon EOS350 mét simpele kitlens enkele foto’s . Thuis werden ze uitgezocht en gecropt . Het was de aanzet tot een hobbie zonder einde ……..

De opvolgende jaren hield ik me vooral in het voorjaar en zomer veel bezig met het maken van foto’s van insecten en ontdekte dat er meer was dan ik ooit vermoedde . De kitlens maakte plaats voor een echt macro objectief : de 100mm f2.8 van Canon en daar heb ik tot nu toe geen spijt van .

Om te kunnen determineren had ik me ook aangemeld bij waarneming.nl , een site die de biodiversiteit vastlegt aan de hand van de input van duizenden hobbyisten zoals ik . Persoonlijk zoek ik het niet ver : het stroomgebied van de Rode beek . Dat betekend de Brunssummerheide , Schrieversheide , steenberg Hendrik , Schutterspark , de Breukberg en Rode beekdal Zuid tegen de Duitse grens aan . Sporadisch maken we uitstapjes naar de Sint Pietersberg en de Blomgroeve te Berg en Terblijt . Maar vergeet vooral ook je eigen tuin niet ! Dat is voor mij ook een onuitputtelijke bron , elke jaar weer nieuwe soorten te vinden , ook in de directe omgeving zoals gemeenteplantsoenen , braakliggende stukken enz…

Op deze site staan ruim 1400 foto’s en een uitgebreid menu uitgesplitst naar de soortgroepen . Een klik op een thumbnail opent vervolgens een diashow van die soortgroep . De meeste foto’s ( ca 75% ) is gevalideerd op waarneming , maar vaak is het onmogelijk zonder genitaal onderzoek of onder een bino . Dat doe ik dus niet en laat ik het wel bij indet / ongedetermineerd .

Door de jaren heen viel het me echt op : de enorme soortenrijkdom in één van de dichts bebouwde gebieden van Europa . Maar ook hier werd de infrastructuur aardig uitgebreid , en ik was er niet blij om . De veelbesproken Buitenring werd dwars over de steenberg aangelegd , maar ook onder aan de Breukberg (Schinveld) werd grof ingegrepen . Ik heb dientengevolge dierensoorten zien verdwijnen , maar verassend genoeg ook weer soorten zien verschijnen . Onder aan de steenberg , nabij de hoofdingang van AFNORTH heeft men de steenberg deels afgegraven en de Rode beek , die voorheen onder de berg doorliep , blootgelegd . Veel wilde bloemen en planten zijn ingezaaid en ik was ronduit verrast door de ontstane soortenrijkdom . Ook de Brunssummerheide gaat steeds meer op een parkachtig geheel lijken : verharde paden werden aangelegd t.b.v. mensen die slecht ter been zijn of invalide . Een mooi gebaar , dat wel , maar natuur moet woest zijn en niet op een parkje gaan lijken . Met het rooien van bomen , aanleggen van infrastructuur worden gehele biotopen vernietigd , larven en rupsen zijn dan in de regel “het haasje” …….. Dat die insectenwereld op dit moment onder druk staat heeft nog een andere reden : ongekende droogte de afgelopen jaren waardoor bijvoorbeeld de bekende poeltjes op de Brunssummerheide nagenoeg opdroogden . En niet daar alleen . Maar we blijven positief , ook de insectenwereld is een taaie wereld die wel tegen een stootje kan 🙂

ikzelf door mijn vrouw gekiekt op de Tevenerheide , net over de grens met Duitsland .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.