Breedbandgroefbijen

{ Halictus scabiosae } De soort staat op waarneming als zeldzaam , maar ik kom hem hier vaak tegen op de Steenberg Hendrik te Brunssum . Nadat de rode beek “ontkluisd” was , vormt er zich langzaam een nieuwe biotoop . Een schitterend gebied , verderop richting golfbaan heb ik veel soorten gezien die zeldzaam waren . Dat heeft twee redenen : warmte en het feit dat het gebied 40 jaar onbetreden was . Totdat de Buitenring er als een mes doorheen ging ….

4 reacties op ‘Breedbandgroefbijen

  1. Binnenkort gaan we een weekje naar Texel , en dan hoop ik natuurlijk ook op redelijk tot goed weer en ben benieuwd of we daar ook nog iets zullen aantreffen . Maar het is en blijft Nederland …… spannend is het altijd 🙂

  2. Ben je maar meteen gaan volgen op deze site want jouw gevonden beestjes in de buurt (we zijn immers BIJNA buren) wil ik niet missen.
    Tja, de Breedbandgroefbij … Ik vroeg mij al hetzelfde af. Heb er deze zomer heeeel veel gezien. Zelfs in eigen tuin vrijwel dagelijks twee a drie stuks. Mannetjes en vrouwtjes zien er ook erg verschillend uit. Het lijken wel heel andere bijen.

    1. Leuk dat je me volgt 🙂 En inderdaad we zijn bijna buren ! Ik ben vandaag nog even met mn vrouw naar de Blom groeve geweest in Berg en Terblijt , nog altijd veel blauwtjes en bruinrode heidelibellen , voor de rest een sikkelsprinkhaan en wat klein spul . Nog een mooie dag geweest 🙂 Deze breedbandgroefbijen kom ik altijd tegen op de steenberg , zeldzaam is een relatief begrip , wat hier algemeen is , is verder in het land misschien zeldzaam , zo ook de Blauwvleugelsprinkhaan . Maar het seizoen gaat langzaam ten einde , nog een klein maandje en dan kunnen we ons weer verlekkeren aan al die mooie foto’s die we gemaakt hebben . Dan volgt het huiswerk : site bijwerken , foto’s sorteren en ondertussen blij zijn dat we in zo’n mooie provincie wonen 🙂

      1. Klopt allemaal, maar moet er echt niet aan denken dat het beestjes seizoen bijna voorbij is… Deze zomer best wel veel echte zeldzaamheden gevonden en het is ook duidelijk dat er steeds meer zuidelijke soorten ons land bereiken wat weer best spannend is. Misschien dat we nog een lange nazomer krijgen, ik hoop het. Bovendien kunnen we tegenwoordig zelfs met kerst vlinders zien vliegen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.