“Slamputten”

De bruinkool- en zilverzandindustrie hadden hun sporen achtergelaten : diepe gaten kenmerkten het landschap en dat zou enkele decennia duren . Rond de zestiger jaren echter waren de staatsmijnen nog vol in bedrijf en de steenkool , vol met stof en gruis , werd als laatste nog een keer afgespoeld , gewassen . Deze prut vond zijn weg door buizen die eindigden in deze verlaten putten en zo ontstonden er “slamputten” ofwel slikvijvers waar het zwaardere gruis naar de bodem zonk . De oude Mertensgroeve aan de Oude Brunssummerweg en de bruinkoolput tussen de Weggebekker en Treebeek waren tot zulke slamputten getransformeerd van de Staatsmijn Emma . Later zouden deze gaten óf dichtgegooid worden , of zoals de slamput tussen Treebeek en de Weggebekker , omgetoverd worden tot een heuse vijver . Gevaarlijk waren deze vijvers wel : ouders vertelden hun kinderen altijd hoeveel mensen er al weggezakt waren in deze slamputten : het was net een moeras …. óf was het een hoax ? Onderstaande foto geeft een impressie van zo’n slamput waar woonwagenbewoners van kamp “op de Berg” voor alle gemak maar hun afval in dumpten ………… 

slikvijver tussen Treebeek en de Weggebekker 1969

slikvijver tussen Treebeek en de Weggebekker 1969

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s