Intro

Hoewel ik in Amsterdam geboren ben , ben ik direct na mijn geboorte verhuisd naar Limburg . Mijn eerste levensjaren heb ik doorgebracht in het Emma kindertehuis te Hoensbroek , wat inmiddels verdwenen is . Ik weet daar nog maar weinig van , alleen dat mijn moeder toendertijd intern woonde en werkte in het aanliggende Lomahuis , een mijnwerkerspension dat als bejaardentehuis fungeerde aan de Buttingstraat .

Emma kindertehuis , Hoensbroek

het “Lomahuis”

Sinds mijn derde levensjaar woonde ik aan de van Galenstraat  het zal ongeveer 1960 geweest zijn , de wijk was toen net opgeleverd , 4 doodlopende straten met een mix van 2 op 1 woningen , gezinswoningen en , waar wij woonde , een flat . Ik ben dus opgegroeid toen de “kompels” nog naar de staatsmijnen gingen , mijn vader was toen werkzaam als houtzager bij Bouwmans in Treebeek , waar “stielen” gezaagd werden , stutten voor gebruik onder in de kolenmijnen .

Irenschool

Als vijfjarig jochie was ik altijd buiten te vinden : we hadden plaats genoeg om ons heen . De wijk werd omringd door akkerlanden , zandgroeves , een bosje en boven op de berg lag een woonwagenkamp , wat inmiddels verhuisd was naar in de Cramer , ongeveer waar nu IKEA ligt in Heerlen . Maar ook daar is het immense kamp verdwenen .

de Nutsschool

Op loopafstand was er een lagere school aan de Wiënweg (Brunssum/Treebeek) : de Ireneschool . Ik herinner me juffrouw Faber nog en de lokalen waar twee klassen tegelijk in zaten ( de school had maar drie lokalen ) , zelfs op zaterdagmorgen was er nog school ! Mijn ouders vonden echter dat de Nutsschool in Treebeek een betere optie was  . De Nutsschool was in tweeën gedeeld : een A kant en een B kant . De B kant was voor kinderen die overbleven en die met de bus gehaald en gebracht werden : ons opstappunt was aan de Einderstraat , waar toen nog de oude boerderijen lagen . Ik weet nog goed dat meneer Kok de scepter zwaaide : een schoolhoofd dat streng , maar wel rechtvaardig was . Zijn vrouw gaf les aan de derde klas en ze woonden in de toendertijd nieuwe flats aan de Belgëlaan .

Na de lagere school ben ik naar de Koningin Juliana MAVO aan de Passartweg gegaan . Ook dit is nu

zwembad “de Zeekoelen” , nu een natuurzwembad en chalets

verder uitgebouwd en heet Emmacollege . Het was een leuke en gezellige school , heb er ook een leuke tijd gehad .

Maar het leven ging verder en had besloten naar de Zuidlimburgse Laboratoriumschool te gaan . Na twee jaar had ik genoeg van het leren , ik wilde geld verdienen en besloot me aan te melden als Technisch Specialist bij de Landmacht . In die tijd heb ik de basis gelegd voor mijn verdere carrière :

Hitjesvijver ,voormalig natuurzwembad

Telefoon/telexmonteur en een bijbehorende opleiding . Na vijf jaar landmacht had ik nog enkele baantjes , waaronder technisch medewerker aan de HTS te Heerlen en zager op een houtzagerij in Treebeek ( ADB , een dochter van DSM ) . Die zagerij lag waar nu Quickfit in Treebeek ligt . Op een gegeven moment kreeg ik de kans om een baan te krijgen op de AWACS basis , net over de grens in Geilenkirchen , en

ADB houtzagerij

middels vele applicatiecursussen en trainingen ben ik geworden wat ik nu ben : Aircarft communication technician .

In het oude Nieuw Einde was er dus ruimte te over : er was een zandgroeve , slamput , bosjes en open velden . De kinderrijke buurt werd er door omgeven . In het oude Nieuw Einde , de kolonie , was een speeltuin ( naast Sporthal de Varenbeuk ) en er was op de hoek Heicarisborgweg/Asterstraat een

het “droomkasteel”, Ganzeweide

“knapenclub” , een soort van jeugdclub .

De oude Cristus Koningkerk stond inmiddels leeg en was een oefengebouw voor de drumband , en s’zomers uitvalsbasis voor het vakantiewerk . We gingen zelden op vakantie , dus was ik altijd aangemeld voor vakantiewerk met dagtochtjes naar het Aambos , Steinerbos , Brunssummerheide of gewoon spellendagen .

Schutterspark , toen nog met kabelbaan en uitzichttoren

In de zomer was er natuurlijk meer vertier : De Zeekoelen was net nieuw en was een topzwembad , waar ik standaard een abonnement had . Of naar de Hitjesvijver ( dat nu een camping is ) . De Zeekoelen heeft het tegen 1980 moeten afleggen tegen de moordende concurrentie van alle subtropische zwemparadijzen ….. Met pa en ma ging ik ook vaak wandelen over de Brunssummerheide , of naar Schutterspark . Dat was in de eerste instantie een park met speeltuin , kabelbaan met uitzichttoren en een roeivijver , aangelegd voor de mijnwerkers en hun gezinnen .1519524_655551197841976_812234632_o

Aan de Ganzeweide lag nog iets merkwaardigs : het droomkasteel . Gebouwd door een particulier . Een mengsel van glazen flessen , steen , beton , vijvers , watervallen , een heuse uitzichttoren ( met toen een uitzicht over groen en een steenberg ) . Het stond vol met beelden van dieren en als kind kon je er echt je fantasie uitleven . Het complex staat inmiddels te koop .

ca 1968 : ludiek protest tegen het aanleggen van plantsoenen ipv speelruimte , van Galenstraat . vlnr : Henri Peters , Peter Haagmans,Gerrie Broers,Bas Waanders,Jos van Voorden,Marcel en rob van der Sluis , Anita/Sandra/? Jansen , Raymond Kalkhoven, Bennie en Evelien van Vliet , Rosalie Kalkhoven,Marcel Cox

Zoals je ziet hadden wij het niet slecht . Nee , geen 24-uur tv , geen internet , games , geen pappies en mammies die ons overal heen brachten . We deden het allemaal zelf en we groeiden op in een hartstikke fijne omgeving waar eigenlijk alles was en kon . Ik kan rustig stellen dat ik een geweldige jeugd heb doorgebracht en dat mag iedereen weten !

21 gedachten over “Intro

 1. Hallo Bas.

  Hier een korte reactie op je intro van je site. Een site trouwens die ik al een aantal jaartjes met veel genoegen volg.
  Op te merken is dat er enkele parallellen te trekken zijn in ons leven. We zijn ongeveer van dezelfde leeftijd (ik ben geboren in 1957 te Urmond) en heb jaren gewoond in Hoensbroek en Heerlerheide. Toen ik ongeveer 5 jaar was (dus in 1962 ongeveer) heb ik enkele maanden (naar mijn gevoel, maar het kunnen ook enkele weken zijn geweest)verbleven in het Emma Kindertehuis. Van Hoensbroek, Heerlerheide en omgeving zijn voldoende foto’s te vinden om jeugdherinneringen op te halen, maar van het kindertehuis bijna niets. Uit privacyoverwegingen? Ik zou het heel leuk vinden als er iemand foto’s uit die periode toe zou voegen aan je site. Zonder verder in detail te treden kan ik zeggen dat ik het helemaal met je eens ben. de jeugdjaren in Limburg zijn ook mij in zeer positieve wijze blijven achtervolgen, zeker als ik het afzet tegen de tijd van de jeugd van tegenwoordig. wat een armoede.

  1. Haha , dat is leuk 🙂 Voor mij is het een plezier vanwege de feedback : deze site word voor mij best veel bezocht en dat maakt het ook leuk . Wat betreft het kindertehuis : het is om de een of andere reden heel moeilijk om informatie te achterhalen , of foto’s . Ik heb ze zelf niet uit die periode ( 1957-1959 ) , helaas ….. en op het hele internet is amper informatie . Er is wel een site over kindertehuizen , maar de informatie uit Hoensbroek is maar heel weinig . Mijn vrouw heeft ooit in het Sterrenhuis gezeten en ook daar hetzelfde : amper informatie . Het lijkt of alle archieven uit die tijd de prullenbak in zijn gegaan . Daar doen we niets meer aan .

 2. Nou dan ben ik blij te horen dat datgene wat men mij verteld heeft niet klopt. Was iemand met de naam Beaujan die mij dat vertelde. Misschien was die in de war met dat kleine broertje van Raymond. Ik dacht Theo maar ben er niet zeker van. Is allemaal al zolang gelden. Sorry allemaal.

 3. Hallo ik ben jullie site aan het bekijken en krijg er niet genoeg van, erg mooi en leuk om weer ff terug te gaan in de tijd. Ik wilde graag mededelen dat Ray Kalkoven wel nog leeft en zijn zus Rozali ook.
  Hun jongste broertje ( die was er inderdaad ) is overleden. Ik wil dit met rede anoniem melden. Ray woond nog in Heerlen.
  Heel veel succes met deze geweldige site.

  1. De familie Kalkhoven kende ik van het flat aan de van Galenstraat , wij woonden aan de andere kant van het trappenhuis . Altijd gezellige mensen 🙂 Raymond ben ik nadien nog wel eens tegengekomen op de Rozestraat rond 1980 …… de tijd vliegt .

  1. De oudste foto die ikzelf gevonden heb is van 1952 : een vijver in een kuil . Ik vermoed dat het voorheen een bruinkool of zilverzandgroeve was . Dat was dan voor 1952 , ik probeer het uit te zoeken maar weet op het moment niet het echte verhaal :p

 4. Dag BAs,

  Leuk dit alles te lezen.
  Wij hebben ook in de Belgielaan in de flat gewoond,in de jaren 1965 tot 1974.,onze auto het Renault4tje staat voor de deur.Wij fam Heeroma,naast de Familie Boshuizen,hij was mijn baas op de lagere school op de Kampstraat,waar ik in die jaren werkte.

  Groetjes!E.kemmerling

  1. Tja , het is allemaal tegen de vlakte , hoewel die flats best wel mooi waren voor die tijd , met vloerverwarming nog wel 🙂 Ik woon zelf nu waar vroeger het flat aan de Oostkant lag , de Belgiëlaan is er nog maar er is een plein aan : het Monacoplein . Back to the roots 🙂

 5. Dag Bas,
  Je schrijft dat juffrouw Faber op de Irenschool werkte.
  ik ontmoette juffrouw Faber in 1953 als mijn onderwijzeres van de eerste klas van de Nutsschool Treebeek aan de A-kant. Ik ben er vrijwel zeker van dat zij vandaar met pensioen is gegaan.
  Dat past ook beter omdat juffrouw Faber (vriendin van juffrouw Cobi Molenaar die op de Nutsschool in Brunssum werkte) geen christelijke achtergrond had. En dat was toch een voorwaarde van de Ireneschool.
  Of is er sprake van een ander juffrouw Faber. De mijne was toen al naar mijn gevoel heel oud, had oorspronkelijk rood haar en sproeten en speelde viool.
  Wim P.

  1. Oei Wim , nu breng je me echt aan het twijfelen . Ik dacht dat mn eerste “juf” inderdaad juffrouw Faber heette , en nu weet ik het niet meer of ik haar of op de Ireneschool had óf op de Nutsschool . Op de Ireneschool heb ik maar enkele maanden gezeten en dat is voor mij misschien wel verwarrend . Ik zal het proberen na te trekken op Schoolbank.nl … dank je !

   1. Bas je hoeft niet langer te twijfelen, juffrouw Faber is altijd verbonden geweest aan de Nutsschool in Treebeek.

 6. Al jaren ben ik,op zoek naar Raymond Kalkhoven. Rosalie Kalkhoven is zijn zus.
  Zelf heb ik op Vrieheide gewoond op een kamer in de kost bij de Fam. Kalkhoven aan de Marschallsingel.
  Was in de begin jaren 80 goed bevriend met Raymond.
  Contact verloren en gezocht via internet, helaas niets gevonden en hoop via deze iets meer te weten te komen.

  1. Ik ken Raymond van de van Galenstraat , samen met zijn zusje Rosalie en zijn ouders . Er was dacht ik nog een klein broertje maar dat weet ik niet zeker . Dat was rond 1965-1970 . Later ben ik verhuisd en heb nog even contact gehad met Raymond , daarna is alles uit het zicht gegaan . Ik lees dat ze op de Marshallsingel gewoond hebben , dat wist ik niet . Misschien horen we nog eens van ze , ik heb helaas ook geen contactgegevens … groetjes , Bas

   1. Hallo Bas,
    Ik heb halverwege 2014 van iemand die de vader van Raymond, Neelis Kalkhoven, vroeger goed kon vernomen dat Raymond Kalkhoven niet meer onder ons is. Het is van horen zeggen maar ik weet zeker dat we het over dezelfde persoon hadden. Ik kon Raymond vroeger goed. We hebben in de van Galenstraat en omgeving veel samen gespeeld. Later ben ik het contact met hem verloren toen hij ging verhuizen. Van veel mensen uit die tijd weet ik het een en ander maar van hem heb ik ook nooit meer iets vernomen.

   2. Ik kan me dat ook goed herinneren , het hele gezin . Maar mensen worden ouder en helaas overlijden ze gewoon . Ik heb beide ouders niet meer , mn vader is in 2005 overleden en mn moeder in 2008 . Beiden hadden de leeftijd bereikt van 76 jaren …..

  2. Beste Raymond,
   Ik kan je vertellen dat Ray nog leeft en zijn zusje ook, hun jongste broertje ( die was er ) is overleden. Zij hebben inderdaad op de marschalsingel gewoond. Ook woond Ray nog ing in Heerlen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s